Jak si vyrobit invertované krmné těsto doma

Invertované krmné těsto se používá k jarnímu podněcování, při doplňování zásob, při tvorbě oddělků, nebo jako krmivo do oplodňováčků. Podstatou výroby je hydrolýza sacharózy na glukózu a fruktózu, která je pro včelky mnohem přijatelnější, než sacharóza. Podrobný postup výroby za použití kyseliny mléčné jsme objevili na e-shopu nastavky.cz. Přidáváme ještě další alternativní návody za použití kyseliny citronové.

Fondán těsto invertované za použití kyseliny mléčné

Potřebujeme:

Cukr moučka 5kg
Cukr krystal 1 kg
Voda 1 litru
Kyselina mléčná 80% 5g, to je jedna polévková lžíce
 
Postup:

V 1/2 litru vody rozpustíme 1 kg cukru krystal. Jakmile máme všechen cukr rozpuštěn přidáme kyselinu mléčnou a přivedeme k varu. Pozor na to, že roztok silně pění, ztlumíme ohřev nebo odstavíme. Směs povařujeme ještě 1/2 hodiny.

Během této doby dochází k hydrolýze sacharózy na glukózu a fruktózu bez tvorby HMF

Dále do větší nádoby vsypeme 1kg cukru moučky a přidáme 1/6 invertovaného roztoku. Postupně mícháme, hněteme a přidáváme další moučku a roztok. Mělo by zbýt cca 200 ml roztoku, který použijeme příště, nebo přidáme moučku do požadované konzistence. Důležité je přidávat moučku po 1 kg, aby se těsto dobře hnětlo. Berte v úvahu, že těsto má při hnětení méně tuhou konzistenci než po vychladnutí.

Invertní těsto za použití kyseliny citronové

Potřebujeme:

4kg cukru krystal
3kg cukru moučky
5g kyseliny citronové

Postup:


Vodu přivedeme k varu a přidáme cukr krystal spolu s kyselinou citronovou. Pováříme. Dáváme pozor, protože roztok silně pění. Probíhá přeměna sacharózy na glukózu a fruktózu. Povařujeme podle předešlého receptu cca 1/2 hodiny.
Po vychladnutí by měl být roztok čirý.
Nyní přidáme moučkový cukr.
Řádně rozmícháme.
Můžeme plnit do forem, třeba ve tvaru a výšce mezidna, pro pohodlné zakrmení na horní loučky.

Invertní roztok z roku 1948

Do 1 litru horké vody přidáme 3kg cukru a 5 g kyseliny citronové v krystalech. Směs důkladně vaříme a mícháme 10 minut. Po vychladnutí, když sneseme prst v roztoku plníme sklenice s prosakovacím víčkem.

Foto zdroj:
Od SKopp (Vlastní dílo) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Invert_sugar_cream_on_spoon.jpg

Zdroje:
Těsto z práškového cukru [online]. [cit. 2017-02-22]. Dostupné z: https://www.nastavky.cz/static_pages_files/file/testo-z-praskoveho-cukru.pdf

Výroba invertního těsta
[online]. [cit. 2017-02-22]. Dostupné z: http://vcelky.cz/vyroba-invertniho-testa.htm

JAKŠ, Václav. Příprava včelstev na zimu. Včelař. 1948, LXXXII(7).



Zdroj


®